Kühne_Heitz_Logo_blauw

Meet our people

Boris
de Puij
Expediteur

Harris Houehanou
Trader Afrika

Jasper van den Broek
Werkstudent

Serhii
Usatenko
Trader Oost-Europa

Nicolas Rouiller
Trainee Trader

Johannes Brokking
Trader Middle East

Wil jij ook aan de slag bij Kühne + Heitz?
Bekijk onze vacatures

Boris de Puij

Naam: Boris de Puij

Leeftijd: 25

Functie: Expediteur

Op de bucketlist: Een rondreis maken door Zuid-Amerika

Favoriete bezigheid in vrije tijd: Hockey


Jij bent expediteur. Vertel, wat doe je dan precies?

“Ik ben samen met mijn collega verantwoordelijk voor het boeken, laden en verschepen van verkochte goederen. Dat betekent dat we nauw samenwerken met leveranciers, vervoerders en rederijen. Daar komt best wat bij kijken. Zo stellen we douanedocumenten op en zorgen we ervoor dat de juiste exportdocumenten aanwezig zijn.”

Wat is vooral belangrijk bij de samenwerking tussen jou en je collega?
“Communicatie is echt key! Als je collega wegvalt, moet de ander wel weten wat er speelt. Dus we houden elkaar altijd goed op de hoogte. Gelukkig weet je altijd wat gebeurt in het bedrijf, omdat we aan één lange tafel werken. Dus we zitten tussen de traders, inkopers en verkopers. Zo heb je kennis van alle lopende zaken en daar kun je makkelijker op inhaken als logistiek team.”

Hoe zorg je er dan voor dat alles op rolletjes verloopt?

“Je hebt altijd een vast stappenplan dat je doorloopt. Als je een tijdje meedraait, dan zit het vanzelf in je hoofd. Belangrijk is dat je scherp blijft, consequent handelt en niets vergeet.”

Van welke werkzaamheden krijg je veel energie?

“Rondbellen naar alle betrokken partijen. Ik ben vrij sociaal, dus ik maak graag contact met anderen. Ook vind ik het leuk om creatieve oplossingen te bedenken. Je wordt hier lekker vrijgelaten, dus die ruimte krijg je ook.”

Dit werk brengt vast ook de nodige uitdagingen met zich mee. Heb je een voorbeeld?

“Je moet hier echt scherp blijven en álles dubbelchecken. Als je een fout maakt, heeft dat vaak direct grote gevolgen. We staan in contact met verschillende partijen. Gaat het ergens mis? Dan heeft dat ook consequenties voor hen.”

Op welke prestatie ben je het meest trots?

“De persoonlijke ontwikkeling die ik binnen het bedrijf heb doorgemaakt. Hoe langer je hier werkt, hoe meer je leert – ook over jezelf. In de logistieke wereld is het belangrijk dat je durft te zeggen waar het op staat. Ik merk dat ik daarin enorm gegroeid ben.”

Welke tip geef je mee aan anderen die dit werk willen doen?

“Je hebt hier de ruimte om dingen zelf aan te pakken, dus doe dat ook. Daar word je uiteindelijk echt beter van.”

Harris
Houehanou

Functie: Trader Afrika
Leeftijd: 36
Opleiding: International Business & Languages
Trotse vader van: Twee kinderen – met een derde op komst!
Levensmotto: Zorg dat je werk doet waar je écht energie van krijgt en plezier in hebt


Wat spreekt je aan in deze functie bij Kühne + Heitz?

“Ik ben sales-minded en commercieel gericht, dat is nodig als je trader bent. Bovendien krijg je hier veel vrijheid. Pak je het goed aan, dan ben je de koning van je eigen toko. Daarnaast is deze functie binnen deze organisatie ook een kans om verbonden te blijven met West-Afrika. Ik groeide op in Togo en Benin en kwam op veertienjarige leeftijd naar Nederland. Dus zowel op persoonlijk als zakelijk vlak is deze functie me écht op het lijf geschreven: ik ken de cultuur, de taal én de mensen. Dat helpt bij zakendoen!”

Wat vind je zo leuk aan dit vak?

“Ik ben verantwoordelijk voor het succes, maar ook voor het falen. In álles. Dat is kicken! En als trader kun je echt een eigen draai geven aan jouw rol – en hoe je die invult. Zo probeer ik een persoonlijke band op te bouwen met de klant. Ik onthoud verjaardagen en de namen van hun kinderen. Dat wordt écht gewaardeerd. En niet te vergeten: het culturele aspect. Ik reis met regelmaat naar West-Afrika en sta dagelijks in contact met mensen van mijn thuisfront. Ik ga nooit met tegenzin naar mijn werk.”

“Ik ben zelf verantwoordelijk voor het succes, maar ook voor het falen. Dat vind ik kicken!”

Hoe ziet het werken op de Afrikaanse markt eruit?

“Ik zorg ervoor dat containers vanuit verschillende landen in groothandels in West-Afrika terechtkomen. De Afrikaanse markt is veel breder dan je denkt; het continent is gigantisch en ieder gebied heeft zijn eigen gebruiken en voorkeuren. Dat zie je ook terug in de afzetmarkt; producten die goed worden verkocht in land A, doen het in land B minder goed. Het is dus belangrijk om de klant en het gebied goed in kaart te brengen. Ik wil dat de klant een goed gevoel krijgt en weet: bij Kühne + Heitz weten ze écht wat mij bezighoudt, wat ik nodig heb en ook juist wat niet.”

Waar ging je allereerste reis voor Kühne + Heitz naartoe?

“Ivoorkust. Daar merkte ik meteen hoe belangrijk het is om klanten in het echt te ontmoeten. Hoe goed je het digitaal ook kunt regelen: zodra je mensen in real-life de hand kunt schudden, verandert er iets. Het schept een band en geeft vertrouwen. Het is goed om de relatie op deze manier te onderhouden.”

Wat heb je tot nu toe geleerd?

“Meer loslaten en dingen uit handen geven. Vanuit mijn vorige baan was ik gewend alles zelf te doen, maar hier werk je intensief samen met je collega’s en is het niet de bedoeling dat je alles bij jezelf houdt. Je hoeft het niet allemaal zelf op te lossen, je doet het samen. Je staat namelijk voortdurend in contact met de rest van het trading team, met als doel: zoveel mogelijk deals sluiten. Ook heb ik geleerd om snel te schakelen. In deze branche ligt de concurrentie voortdurend op de loer – en dat vraagt om snel handelen. Dus die deal sluiten, voor een ander het doet.”

“Ik heb geleerd om razendsnel te schakelen, de concurrentie ligt voortdurend op de loer.”

Wat hoop je nog te bereiken?

“Mijn doel is een groter marktaandeel te verkrijgen. En daarbij hoop ik een gevestigde naam te krijgen in mijn gebied. Kühne + Heitz is al vrij bekend in West-Afrikaanse landen. Ik wil dat als mensen aan Kühne + Heitz denken, ze aan mijn naam denken. Dat (potentiële) klanten weten wie ik ben en dat er een band ontstaat met hen. En dat ze weten; hij deugt. Zodat ze in het vervolg bij mij aankloppen.”

Jasper van
den Broek

Functie: Werkstudent
Leeftijd: 19
Opleiding: Bedrijfskunde
Op de bucketlist? Naar Tokyo, Japan – één van de wereldsteden die ik nog wil zien
Waar mag iemand jou voor wakker maken? Sushi

 

Wat zijn de voordelen van werken bij Kühne + Heitz voor jou?

“Het is super flexibel. Ik stem wekelijks met Nico af welke twee dagen in de week ik werk, dus het is goed te combineren met mijn studie. Voor mij een uitgelezen kans om ervaring op te doen binnen dit vakgebied. Want veel aspecten, zoals hoe je met bepaalde mensen, landen en culturen omgaat, dat leer je pas in de praktijk, door het écht te doen.”

Waar krijg jij een kick van?

“Er gaat níéts boven het gevoel van een deal sluiten en winst binnenhalen. Hoe dat proces verloopt is elke keer weer anders en die uitdaging maakt het extra interessant. De ene keer komen klanten naar ons toe omdat we de beste prijs hebben, de andere keer hebben we minder gunstige prijzen en moeten we op andere manieren het verschil maken.”

“Dit is voor mij een uitgelezen kans om ervaring op te doen binnen dit vakgebied.”

Hoe ben je bij Kühne + Heitz terechtgekomen?

“Ik ken de organisatie al mijn hele leven; mijn vader werkt hier járen. Handel drijven en Kühne + Heitz hebben altijd al mijn interesse, dat is er met de paplepel ingegoten. De studie Bedrijfskunde is dan ook een logische keuze, maar ik wilde graag ook extra praktijkervaring opdoen. Zo ben ik hier binnengerold.”

Welke waardevolle dingen heb je hier geleerd?

“De verschillen tussen bepaalde culturen. Zo zie je hoe anders bepaalde mensen op dingen reageren. Daarnaast weet ik nu meer over de bijbehorende risico’s van handelen. Mijn primaire focus lag in het begin voornamelijk op geld verdienen en zo veel mogelijk deals maken. Maar het is onwijs belangrijk om te kijken welke risico’s aan een deal verbonden zitten. Op intellectueel niveau heb ik ook veel stappen gemaakt, doordat ik de hele dag met volwassen en ervaren mensen praat. En ik heb meer discipline gekregen! Je zit vast aan bepaalde deadlines, dus daar wil je extra hard voor werken.”

“Ik heb op intellectueel niveau veel stappen gemaakt. En ook meer discipline gekregen!”

Hoe ziet jouw dag bij Kühne + Heitz eruit?

“Ik spring vooral bij waar nodig. In de ochtend check ik in welke havens onze containers staan. En of ze zijn uitgehaald door klanten. Daarna neem ik de nieuwe online aanvragen door, waarmee ik vervolgens aan de slag ga. Tussendoor beantwoord ik telefoontjes en mails van klanten die geïnteresseerd zijn in nieuwe prijzen of producten. Heb ik tijd over, dan ga ik langs bij logistiek. Daar hebben ze altijd wel extra werk voor me.”

Welke mogelijkheden krijg je binnen dit bedrijf?

“Ik mag op verschillende afdelingen meekijken en kan aan iedereen vragen stellen. Collega’s nemen ook de tijd om me nieuwe dingen bij te leren. Er is dus veel ruimte om mezelf te ontwikkelen. Daarnaast zijn we nu aan het kijken of ik volgend jaar een beurs in het buitenland kan bijwonen.”

Wat is je ambitie voor de toekomst?

“Ooit wil ik mijn eigen bedrijf. Al zie ik het ook wel zitten om directeur van Kühne + Heitz te worden. Mijn doel is iets te verkopen of een dienst te leveren waarmee ik geld verdien.”

Serhii Usatenko

Naam: Serhii Usatenko

Leeftijd: 36

Functie: Trader Oost-Europa

Op de bucketlist: Naar nieuwe landen reizen en ooit een bloemenwinkel openen in Nederland.

Levensmotto: “Work hard everyday!”

 

Vertel, hoe ben je bij Kühne + Heitz beland?

“Ik kom uit Oekraïne en heb daar veel ervaring opgedaan in de internationale voedselhandel. Grappig genoeg was Kühne + Heitz destijds een van mijn klanten – ik leverde regelmatig aan hen. Toen de oorlog uitbrak, werden mijn gezin en ik gedwongen op zoek te gaan naar een nieuw thuis. Vooral omdat we in een zwaar getroffen gebied woonden. Op dat moment schoot Kühne + Heitz te hulp. Niet alleen boden ze me een baan aan, maar óók haalden ze mijn vrouw en kinderen naar Nederland, om hun veiligheid te borgen. Even later volgde ik, en nu hebben we ons eigen huis en bouwen we aan een nieuw leven hier.”

 

Wat is jouw rol dan precies?

“Als trader haal ik producten (met name kippenvlees) uit Oost-Europese landen en exporteer deze over de hele wereld. Ik houd me bezig met het beheren en uitbreiden van mijn werkgebied, waarbij ik elke dag weer nieuwe dingen leer. Mijn voornaamste focus ligt op Oekraïne. Daar ken ik genoeg mensen die in de agrarische sector werken, dus die contacten kan ik gemakkelijk benaderen. Ik weet waar de beste condities en prijzen te vinden zijn en ook waar de risico’s liggen. Mijn kennis en ervaring kan ik hier nu volledig benutten, en mijn talenkennis komt daarbij ook nog eens goed van pas.”

 

Wat vind je het leukst aan werken voor Kühne + Heitz?

“De flexibiliteit die het bedrijf biedt. Je krijgt veel verantwoordelijkheid en mag zelf beslissingen nemen. Er is echt ruimte om te spelen en te experimenteren. Je hoeft niet om de haverklap te vragen of iets wel of niet kan. Hier ben je vrij om risico’s te nemen, nieuwe projecten op te starten en bestaande projecten te verbeteren. De sfeer is ook lekker informeel en het voelt echt als één grote familie. Iedereen is vriendelijk en behulpzaam, wat in mijn situatie natuurlijk extra fijn was. Ze kijken écht naar je om.”

“De sfeer is lekker informeel en het voelt als één grote familie”

Wat vind je het leukste aan trading?

“Trading is altijd al mijn grote passie geweest. Het is een wereldwijde business die dag en nacht doorgaat en waar zoveel in gebeurt. Zo krijg ik de kans om nieuwe culturen en mensen te leren kennen, internationale contacten te leggen en de hele wereld over te reizen. Ik heb er altijd al van gedroomd om een grote speler te zijn en op grote schaal te opereren, waarmee je flink wat successen kan behalen. En die mogelijkheid krijg ik met trading!”

 

Wat is vooral belangrijk aan jouw rol?

“Ik verzamel wereldwijd informatie over de goederen en de markt, zodat ik de trend begrijp en deze kan voorspellen. Door de trend te voorspellen, ben ik in staat om strategische beslissingen te nemen en de producten op tijd binnen te halen. Daarnaast ben ik voortdurend bezig met het opbouwen van nieuwe relaties. Ik bouw als het ware de brug tussen de verschillende markten en zorg dat alles soepel verloopt.”

 

Wat leer je zoal bij Kühne + Heitz?

“Ik leer hier echt de fijne kneepjes van het tradersvak. De mensen bij Kühne + Heitz spreken meerdere talen en hebben kennis van de cultuur van verschillende landen. Daarom hanteren we hier een unieke aanpak per land, en dus ook een individuele aanpak voor iedere klant. Het is leuk om dat je eigen te maken.”

Nicolas Rouiller

Naam: Nicolas Rouiller

Functie: Trainee trader

Leeftijd: 24

Studie(s): Bachelor Economics & Master Financial Economics

Lievelingseten: BBQ, razend populair in zijn geboorteland Uruguay

Favoriete reisbestemming: De westkust van de Verenigde Staten

Je bent nét gestart met je traineeship trader. Vertel, wat houdt dat in?

“Dat klopt! Dit avontuur begon in juni. Deze eerste maanden loop ik mee op de logistieke afdeling om de kern van de business te begrijpen: contractafhandelingen, transportregelingen en de bijbehorende regelgeving. Mijn doel is om binnen twaalf maanden uit te groeien tot een zelfverzekerde trader, die de touwtjes in handen heeft op het gebied van import, inkoop of verkoop/export.”

Hoe ervaar je Kühne + Heitz tot nu toe?

“Vanaf dag één voelde ik me hier direct thuis. De mensen zijn vriendelijk en er is ruimte voor plezier en grapjes onderling. We werken letterlijk aan één lange tafel, wat best uniek is. Dit bevordert de communicatie en samenwerking – essentieel binnen deze business. Een goede band met je collega’s is daarom ook belangrijk. Want als het intern niet lekker loopt, heeft dat ook invloed naar buiten toe. En je hebt elkaar hier ook écht nodig om deals binnen te slepen. We zijn partners en behandelen elkaar als gelijken, er is hier totaal geen sprake van hiërarchie.”

Welke vaardigheden heb je bij K+H nodig om succesvol te zijn?

“Communicatie is absoluut key. Niet verlegen zijn, gewoon zeggen wat je denkt. Maar nog belangrijker: proactief zijn, dingen in gang zetten vóór anderen beseffen dat ze nodig zijn. Ik neem graag het heft in eigen hand en vind het leuk om dingen op te lossen. Uitdagingen ga ik niet uit de weg, sterker nog, ik zoek ze op. Dat is ook een van de redenen waarom ik besloot vanuit Uruguay naar Tilburg te verhuizen voor mijn studie, en hier ben blijven plakken.”

 

“Uitdagingen ga ik niet uit de weg, sterker nog, ik zoek ze op” 

 

Wat hoop je hier te leren?

“Om een deal te sluiten, moeten alle neuzen dezelfde kant op wijzen. Mijn academische achtergrond geeft me een stevige basis, maar hier gaat het om meer dan alleen theorie en cijfers. Mijn ouders werken in de commerciële sector en hebben me veel bijgebracht over deals sluiten, zakendoen en met klanten om tafel gaan. Dus ik wist er al het één en ander van! Mijn sociale vaardigheden geven me ook een voorsprong: ik begrijp wat mensen willen en waarom ze doen wat ze doen. Toch wil ik dieper graven in deze business. Dat leer ik hier in de praktijk.”

Wat is typerend voor Kühne + Heitz?

“Bij Kühne hanteren ze een open-deur-beleid en kijken ze echt naar het welzijn van medewerkers. Het familiegevoel en die menselijke touch maken dit bedrijf meer dan zomaar een werkplek. Ze investeren in je en moedigen je aan om zelfstandig te werken en leren. Daar komt veel verantwoordelijkheid bij kijken, en dat versnelt je leerproces. Bij grote bedrijven ben je vaak gewoon een nummer, maar hier voel ik me gewaardeerd.”

Waar kijk je het meeste naar uit?

“Mijn reis als trainee trader bij Kühne + Heitz is nog maar net begonnen, maar ik kijk ernaar uit om mezelf verder te ontwikkelen. Er valt nog veel te ontdekken en leren! Ik wil mijn commerciële inzicht aanscherpen, meer leren over verschillende culturen en mezelf ontwikkelen tot een zelfstandige en succesvolle trader. Met het team en de steun die ik hier krijg, ben ik klaar om uitdagingen aan te gaan en te groeien in deze wereld.”

Johannes
Brokking

Functie: Trader Middle East
Kwam binnen als: Afstudeerder
Studeerde: Bedrijfskunde in Utrecht
Luncht met: Turkse pizza (alleen op vrijdag)
When not working: Te vinden op het voetbalveld, de tennisbaan of in de sportschool


Met een familie in de gevogelte-industrie is de affiniteit met deze branche er bij mij met de paplepel ingegoten. Zelf wilde ik liever de handel in. En als je deze branche een beetje kent is Kühne + Heitz dan toch wel dé naam. Tijdens mijn afstudeerstage kon ik mooi bekijken of dit vak en dit bedrijf bij me paste. Dat werd (en ís nog steeds) een volmondige ‘ja’.

De vrijheid die je hier krijgt ligt me goed. Eigenlijk ben je eigen ondernemer, maar dan binnen een bedrijf. Je vaart dus echt je eigen koers. Bij Kühne + Heitz weet je nooit wat de week gaat brengen. En ook het type handel verschilt per dag. De ene keer is het volle bak handelen en zoeken naar de beste deal. Het andere moment ben je juist bezig met een stuk business ontwikkeling – en trek je echt als partners op met de klant. Die afwisseling is ideaal.

“Je moet kunnen aanvoelen wanneer je een deal kunt maken – dat leer je on the job, maar moet je ook in de vingers hebben”

Dit vak moet wel bij je passen. Je moet competitief zijn en sterk in je schoenen staan. Maar óók de markt goed kunnen aanvoelen. Wanneer kun je een deal maken? Wat heeft een klant nodig? Dat leer je on the job, maar je moet het ook in de vingers hebben.”