Kühne_Heitz_Logo_blauw

De reis van een trainee bij Kühne + Heitz

Net afgestudeerd en klaar voor een carrière in food trading? Een traineeship kan jouw springplank naar succes zijn. Hier maak je on the job kennis met álle aspecten van de handel. Maar hoe ziet zo’n traineeship bij Kühne + Heitz er in de praktijk uit? Trainee Nicolas vertelt je alle ins en mn outs, zodat je precies weet wat je kan verwachten. 

Waarom koos je voor een traineeship bij Kühne + Heitz?

Een traineeship legt hier echt de basis voor het vak. Zie het maar als het bouwen van een piramide; dan begin je ook niet bij de top. Dat geldt hier ook: het is belangrijk dat je de logistieke kant van de business begrijpt én goed zicht hebt op de bedrijfsdynamiek, anders mis je een stevig fundament. En Kühne + Heitz sprak me direct aan: handelen op wereldniveau in een gemoedelijke ons-kent-ons-sfeer.” 

Hoe ziet het traineeship er precies uit?

“De traineeship duurt in totaal een jaar en bestaat uit twee fases: 

  1. Logistiek: De eerste drie maanden loop je mee op de logistieke afdeling en ontdek je eigenlijk hoe alles werkt: van transport- en systeemprocessen tot het ontmoeten van collega’s. Je leert meer over de afwikkeling van contracten, transporten en bijbehorende regels en documentatie. De hele supply chain komt aan bod. Een belangrijke basis! 
  1. Commercieel: De overige maanden verschuift de focus naar het commerciële aspect. Je dag bestaat dan echt uit: relaties opbouwen met klanten, producten verkopen, onderhandelen en zakelijke kansen spotten. Communicatie en vertrouwen spelen hierbij een grote rol. Kortom: je telefoon staat nooit uit.” 
Wat waren je verwachtingen op voorhand?

“Dat ik meer zou leren over food trading, en alles wat daarbij komt kijken. Dat ik vooral de basisprincipes zou leren die belangrijk zijn voor dit vakgebied. Ik hoopte een stevige basis te leggen, de basis van de piramide.”  

...en zijn die ook waargemaakt?

“Zeker! Sterker nog: mijn verwachtingen zijn zelfs overtroffen. Ik heb geleerd wat er allemaal bij ‘food trading’ komt kijken, en het ook zelf mogen ervaren. Zo mocht ik afgelopen jaar naar de Gulfood beurs in Dubai, ’s werelds grootste jaarlijkse beurs in de wereld van food trading. Wat een kans! En die kreeg ik niet zomaar, maar als beloning voor mijn harde werk. Bovendien heerst hier een sfeer waarin je écht je eigen ideeën mag laten horen. De sterke band met mijn collega’s, de openheid en de flexibiliteit maken het plaatje helemaal compleet.” 

“Je hebt deze basis nodig om verder te groeien”

Hoe heeft dit traineeship je klaargestoomd voor de toekomst?

“Ik heb nu een beter beeld van wat ik wil, hoe het bedrijf werkt en wat er van mij verwacht wordt. Je hebt deze basis nodig om verder te groeien. Je doet het stap voor stap, iedere dag leer je weer bij. Na verloop van tijd bouw je meer ervaring op. Belangrijk is dat je het werk doet op een manier die bij jou past. Die vrijheid krijg je ook. Als je georganiseerd en flexibel bent, goed kan communiceren én in teamverband kan werken, kom je hier ver.” 

Welk advies geef je aan iemand die overweegt een traineeship bij Kühne + Heitz te volgen?

“Kom het zelf ervaren! Wees niet bang om uitdagingen aan te gaan en geef het een kans. Ook als je nog geen helder beeld hebt van wat het betekent om een ’trader’ te zijn. Daar kom je pas écht achter in de praktijk. En bij Kühne + Heitz krijg je echt de ruimte om jezelf te ontwikkelen en de vrijheid om het op jouw manier te doen. Dit is een club waar ik me thuis voel.”